13 نکته برای ارتباط با رسانه ها
16 آبان 1398
ارسال شده توسط Mohsen@rahimi
470 بازدید

13 نکته برای ارتباط با رسانه ها
- بهوقت سردبیران احترام بگذارید. مطالب خود را برایشان بفرستید و با تماسهای مکرر آنان را کلافه نکنید. تمرکز و حرفهای بودن در صنعتی که همه به دنبال منافع خود هستند، مسیری طولانی میطلبد. حواستان باشد وقتی مطلب خود را برای خبرنگاران میفرستید برای اطلاع از رسیدن محتوا با آنها تماس نگیرید. این کار شما بهمنزله فشار برای انتشار مطالبتان است که خبرنگاران از آن بی زارند.
- – کارت ویزیت و یک نسخه از مقالهای که بهدلخواه خود انتخاب کردهاید، برای سردبیران بفرستید و به این واسطه، خودتان را «منبعی حرفهای» درزمینهٔ کاری خود معرفی نمایید و اعلام کنید که در هرزمانی آماده مصاحبه هستید.
- یادتان باشد خبرنگاران و سردبیران رسانهها چالشها و بایدها و نبایدهای حرفهای خود را دارند و بیشتر از هر شخص دیگری دلسوز محتوا و مطالب و مخاطبان هستند. با این دانسته حواستان باشد هیچوقت از آنها نخواهید محتوای نهایی را با شما چک کنند و به حذف و اضافه شدن مطالبتان توسط آنها زیاد حساس نباشید. هیچ وقت لحظات کلافه شدن سردبیر روزنامه محل کارم از توضیح دادن درباره علت حذف کردن یک پاراگراف از مقاله یا گزارش بعضی به نویسنده متخصص آن حوزه را فراموش نمیکنم. یک طرف ماجرا فردی که باید تعداد کلمات یا دقایق رسانه را مدیریت کند با تمام قوانین و ضوابط رسانهای قرار دارد و طرف دیگر شخصی که میخواهد همه مطلبش بدون حتی کم کردن یک ویرگول منتشر شد! نتیجه روشن است مطلب آنگونه که سردبیر میخواهد منتشر میشود و دیگر کسی با آن کارشناس تماس نخواهد گرفت!
- استاندارد مطبوعاتی را بیاموزید و به آن پایبند باشید. سردبیران عاشق محتواهایی هستند که با اصول خبرنویسی و رعایت قوانین کلی نگارش مطبوعاتی تهیهشده باشند. کافی است کمی درباره این اصول تحقیق کنید؛ ارکان خبر و انواع محتواهای رسانهای مانند خبر، یادداشت، گزارش و مصاحبه را بشناسید و مطالب خود را نسبت به دیگران متمایز کنید. برای این کار توصیه میکنم کتاب شکلات خبر و گزارشنویسی از آقای احمد توکلی را برای آشنایی با ارکان خبر و گزارشهای خبری بخوانید. باید اینجا بگویم اگر با اصول خبرنویسی، مصاحبه یا گزارش نویسی در مطبوعات آشنا شوید و آنها را در حد نیاز خود بدانید، به طور قطع برای ارتباط با سایر رسانهها مانند رادیو و تلویزیون و خبرگزاریها هم بسیار رفتار حرفهای و به جایی خواهید داشت.
- در تنظیم مطالب خود خلاصهنویسی را در اولویت قرار دهید و با نصب نرمافزارهای ویراستاری مطالب را بدون اشتباه نگارشی با رعایت اصول و قواعد خبرنویسی ارسال کنید. در دنیای پر سرعت امروزی خلاصه نویسی صحیح و کم گویی درست، بسیار شما را متمایز خواهد کرد.
- سالروز تأسیس رسانهها را پیدا کنید و با ارسال کارت تبریک یا یک پیام تبریک خلاقانه ذهنیت خوبی برای سردبیران و خبرنگاران خلق کنید. روز خبرنگار و ایام مشابه اینچنینی را جدی بگیرید و آنها را بهانهای برای ارتباط مؤثر تبدیل کنید. حواستان باشد خبرنگاران و اهالی رسانه انسانهای با اصول و قواعد شخصی مشخص هستند و پیشنهادهای همکاری خود با آنها باید از مسیر صحیح و حرفهای پیش رود.
- مطلب مطبوعاتی خود را هر زمان که خبری تازه در آن زمینه داشتید، بفرستید. اینکه چندین بار خودتان را به نمایش بگذارید، باعث میشود سردبیران شما را به یاد داشته باشند. از موارد زیر میتوانید برای الگو گرفتن برای خبر فرستادن استفاده کنید:
وقتی جایزهای میبرید، دفتر جدیدی باز میکنید، به دستاوردی میرسید، تیم ورزشی از همکاران متخصص در زمینهای ایجاد میکنید، کتابی مینویسد یا وبسایتی تخصصی خودتان را راه میاندازید و خیلی موارد دیگر اینچنینی.
- خبرساز باشید برای خبرسازی داشتن اطلاعات و اشراف بر ماهیت خبر میتواند به شما کمک کند. یکی از مهمترین روشها برای تولید خبر، نقد کردن است. شما میتوانید همایشی که مرتبط به کسب و کار شما یا تخصص شما برگزار شده است و در آن حضورداشتهاید را از نگاه خود نقد کنید و مطلب خود را برای رسانههایی که علاقهمند به آن هستند ارسال کنید. کتاب یا مطالب منتشرشده در حوزه تخصص خود را نقد کنید، از نگاه خود اتفاقات روز حوزه خود را تحلیل کنید و آن را برای سردبیران ارسال کنید یکی دیگر از روشهای تولید محتوای خبری انجام مصاحبه است شما میتوانید با یک دوربین یا موبایل خود با متخصصان و افراد برجسته حوزه خود مصاحبه کنید و با پیادهسازی درست آن و اضافه کردن تصاویر مصاحبهشونده و خودتان به آن، مطلب خود را ارسال کنید. با این کار به سه هدف میرسید اول ارتباط با افراد مؤثر حوزه خود، دوم حضور در رسانهها و سوم محبوب شدن در نزد سردبیران!
- از اخبار مهم روز غافل نشوید. یکی از سریعترین راههای دیده شدن در دنیای فوق سریع خبری امروز استفاده از قدرت اخبار مهم و پربازدید روز است. اجازه بدهید این مورد را با یک مثال توضیح دهم. فرض کنید شما یک فرد متخصص در آموزش زبان انگلیسی هستید و میخواهید در این زمینه بیشتر، بهتر و البته سریعتر دیده شوید؛ دریکی از همین روزهای پرسرعت و پرترافیک خبری وقتی در حال رصد اخبار هستید به خبری میرسید که همه رسانهها در حال پرداختن به آن هستند. جشنواره فیلم معتبری در خارج از کشور در حال برگزاری است و هنرمند نامی کشور هم نامزد دریافت جایزهای از این جشنواره شده است. این هنرمند که برای حضور در این جشنواره به کشور محل برگزاری این رویداد رفته است امروز با یک شبکه تلویزیونی آن کشور به زبان انگلیسی مصاحبهای را انجام داده است. همه رسانهها در حال بازنشر این مصاحبه هستند. از طرز لباس پوشیدن، پاسخها و تا زبان بدن او اخبار متعددی در حال تولید است. اینجاست که شما وارد عمل میشوید با نوشتن مطلبی درباره کیفیت و سطح بیان زبان انگلیسی این هنرمند محتوایی جذاب آماده میکنید و آن را برای رسانههای مورد هدف خود ارسال میکنید. به شما قول میدهم مطلب شما پس از چند دقیقه با یک تیتر جذاب در فضای رسانهای منتشر و توسط رسانهها مثلاً با تیتر بررسی کیفیت مکالمه زبان انگلیسی هنرمند معروف در جشنواره فلان، بازنشر داده میشود. شما موفق میشوید در یکزمان کوتاه به یک فرد معتبر تبدیل شوید. اینجاست که باید بلافاصله محتواهای و تیتر رسانهها را در وبسایت و شبکههای اجتماعی خود بازنشر بدهید و از قدرت روابط عمومی شخصی خود لذت ببرید. من به جای شما باشم در این لحظه یک فنجان قهوه برای خودم میریختم و در حالیکه وبسایتهای هوشمند بازنشر اخبار مانند خبرفارسی را در حال رصد هستم و از بازنشر اسم و متن خودم لذت میبرم؛ لبخندی پیروزمندانه میزدم.
- حواستان باشد تعدد ارتباط با رسانههای مختلف و ارسال مطالب مشابه به آنها میتواند با ریسک بالایی همراه باشد. خبرنگاران و سردبیران اگر مطلب دریافتی از شما را در رسانهای دیگر قبل از رسانه خود ببینند نام شما را از لیست مخاطبانشان بلافاصله خط خواهند زد. برای رسانهها مرجع بودن در انتشار اخبار از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. اینجا باید تأکید کنم رعایت اصل امانتداری در خبر بسیار مهم است. فکر میکنم نیازی به گفتن این مطلب هم نباشد که مطالبی ارسالی به رسانهها باید توسط خودتان تولید و نگارش شده باشد و منبع دیگری نداشته باشد. منظورم این است که اگر قرار است عین یک مطلبی که در جایی دیگر منتشر شده است را بیاورید حتماً نام منبع را ذکر کنید و امانتدار باشید.
- با نوشتن مطالب تخصصی در وبسایت و شبکههای اجتماعی خود را یک فرد متخصص در حوزه کاری خود معرفی کنید. امروزه فقط با داشتن علم و هنر استفاده از ظرفیتهای وبسایت، وبلاگ و شبکههای اجتماعی میتوانید خود را بهسرعت به مخاطبانتان برسانید. حواستان باشد شبکههای اجتماعی فقط شبکههای پرکاربرد سرگرمی محور نیستند بلکه شبکههای اجتماعی تخصصی و وبسایتهای محتوا محور که جایگزینی برای وبلاگهای قدیمی هستند میتوانند بسیار مؤثر باشند. در این کانالهای ارتباطی تا میتوانید حضور فعال و با نگاه تولیدکننده محتوا باشید. خبرنگاران برای تکمیل گزارشهای خبری خود همیشه در اینترنت به دنبال آنها میگردند. یادتان باشد اگر در حوزهای خود را به سردبیران و خبرنگاران و تهیهکنندگان برنامههای رادیویی و تلویزیونی متخصص معرفی کنید از آن به بعد خبرنگاران و سردبیران برای تکمیل گزارشهای خود با شما تماس خواهند گرفت. پس همیشه در دسترس باشید.
- یادتان باشد خبرنگاران و سردبیران رسانهها علاوه بر اینکه همدیگر را خوب رصد میکنند، رابطه خوبی نیز باهم دارند و جالبتر اینکه خیلی از آنها در چند رسانه مشغول به فعالیت اند. سردبیران رادیو و تلویزیون، اخبار روزنامهها و مجلات را دنبال میکنند و سردبیران خبرگزاریها و نشریات هم مرتب پای تلویزیون و رادیو برای دریافت اخبار مورد نظر خودشان هستند. پس کافی است در یکی از رسانه ها خوب و متفاوت دیده شوید اینگونه آرام آرام به سایر رسانه ها هم دعوت میشوید.
- و آخرین نکته اینکه سعی کنید متفاوت باشید؛ تجربه کار من در روزنامه و خبرگزاریها میگوید که رسانهها هرروز اخبار تکراری و کسلکننده که تعدادشان هم کم نیست از منابع مختلفی دریافت میکنند و سردبیران از این تکرار حسابی کلافهاند. کافی است خبر، گزارش و یا مقاله شما متفاوت و با نگاهی جدید و البته جذاب برای مخاطبان آن رسانه باشند.
با این 13 نکته شما بهراحتی ذهن سردبیران را تسخیر خواهید کرد!
بخشی از کتاب روابط عمومی شخصی نوشته محسن رحیمی .
کتاب را میتوانید از همین وب سایت سفارش دهید .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
متخصص روابط عمومی واقعی کیست؟ به قلم محسن رحیمی
متخصص روابط عمومی واقعی کیست؟ به قلم محسن رحیمی متخصص روابطعمومی کسی است که اول...
وبینار روابط عمومی و فن بیان قوی !!!
چطور فن بیان و روابط عمومی خوبی داشته باشیم؟ این سوال از من یعنی محسن...
معرفی هلدینگ نیتاکو یا همان گلخندان تجارت سابق؛ محل کار قبلی من
هلدینگ نیتاکو یا همان شرکت گلخندان تجارت سابق یکی از شرکت هایی است که من...
10 کتاب خوب در حوزه ارتباطات به پیشنهاد محسن رحیمی
کتاب در حوزه فن بیان کتاب در حوزه روابط عمومی یا ارتباطات چیزی هست بهم...
پالتو قهوه ای و صدا و سیما لرزان!
امروز یک برنامه زنده استریم لایو داشتیم که به مناسبت شب یلدا در راستای اهداف...
آقای محسن رحیمی شغل شریفت چیه؟
محسن رحیمی هستم یک مارکام چند روز پیش رفته بودم پیرایشگاه بعد محدودیت های کرونایی...
دیدگاهتان را بنویسید